Nationale-Nederlanden gaat de hypotheekrente bij voldoende aflossing automatisch verlagen, ook tijdens de rentevaste periode.

De maatregel geldt voor zowel huidige als nieuwe klanten van NN en ook voor klanten van Delta Lloyd dat in 2018 met NN fuseerde. Voorheen was het bij NN niet mogelijk om tijdens de rentevaste periode de rente te verlagen als de schuld ten opzichte van de woningwaarde was geslonken, door aflossing of stijging van de huizenprijs.

De Consumentenbond riep NN eerder op consumenten “niet onnodig met hoge hypotheeklasten te belasten”.

Risicoklassen

Het automatisch verlagen van de hypotheekrente wordt ook wel looptijdrente genoemd en heeft alles te maken met de risicoklassen, ook wel tariefklassen, die banken hanteren. Elke klasse staat voor een bepaalde verhouding schuld/woningwaarde. En aan elke klasse is weer een bepaald percentage aan renteopslag gekoppeld. Het aantal risicoklassen en de bijbehorende risico-opslag verschilt per bank.

De basisregel: hoe meer je leent ten opzichte van de marktwaarde van de woning, des te hoger de rente-opslag en hoe duurder de hypotheek.

Je kunt bijvoorbeeld een woning kopen voor 200.000 euro en een hypotheek afsluiten voor hetzelfde bedrag. Maar misschien heb je gespaard en neem je zelf 20.000 euro mee. De lening wordt dan 180.000 euro op een woningwaarde van twee ton. In het eerste geval leen je 100 procent van de marktwaarde en dan geldt een hogere rente-opslag dan in het tweede geval waar je 90 procent van de marktwaarde leent.

Verhouding schuld/woningwaarde verandert

De verhouding schuld/woningwaarde verandert naarmate de jaren verstrijken. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de nu gangbare lineaire en annuïteitenhypotheken, waarbij huiseigenaren de schuld binnen de looptijd van 30 jaar aflossen. Daarnaast kan de verhouding veranderen omdat woningbezitters gebruikmaken van extra boetevrij aflossen.

En natuurlijk zijn de huizenprijzen sinds 2013 enorm gestegen, ook hierdoor verandert de verhouding schuld/woningwaarde.

Hoe geldverstrekkers hiermee omgaan, verschilt en is soms ook afhankelijk van de voorwaarden bij een hypotheek. Geldverstrekkers passen de rente gedurende de rentevaste periode aan zodra er voldoende is afgelost, of doen dit zodra de huiseigenaar zelf aan de bel trekt. En dan zijn er nog geldverstrekkers die de risicoklasse gewoonweg niet aanpassen tijdens de rentevaste periode, ook al heb je genoeg afgelost.

Lees in dit verband: Lagere hypotheekrente doordat je aflost of je huis meer waard wordt? Dit zijn de verschillen tussen 10 grote geldverstrekkers

Overigens kunnen banken niet in de gaten houden of de woningwaarde van je huis is gestegen waardoor je in een andere risicoklasse terecht kan komen. In dit geval moet je altijd zelf aan de bel trekken.

180 graden gedraaid

Tot voor kort behoorde NN tot de club die de rente gedurende de rentevaste periode niet verlaagde als de schuld ten opzichte van de woningwaarde was geslonken. Dit tot ongenoegen van de Consumentbond die vond dat huiseigenaren daardoor al snel duizenden euro's te veel betaalden.

Maar nu is NN dus 180 graden gedraaid: van helemaal niet aanpassen naar aanpassen tijdens de rentevaste periode zonder dat klanten actie hoeven te ondernemen. "We geven klanten de mogelijkheid om hun maandelijkse lasten omlaag te brengen", zegt Marcel Zuidam, CEO van NN Bank in een persbericht.

De nieuwe maatregel komt met de introductie van nieuwe risicoklassen. Voorheen hanteerde NN drie risicoklassen, dat zijn er nu negen. Dat betekent dat klanten dus eerder in aanmerking kunnen komen voor een verlaging van de rente.

 

Lees meer over hypotheken: